Godkendelse af lærepladser

Godkendelse af lærepladser

For at en virksomhed kan ansætte lærlinge, skal virksomheden være godkendt af det faglige uddannelsesudvalg.

Når en virksomhed vil ansøge om at blive godkendt, skal der udfyldes et ansøgningsskema. Hele ansøgningsprocessen vil være gennemført i løbet af et par uger.

Ansøgningsskemaer

Det faglige indhold i specialerne er forskelligt. De nærmere bestemmelser og krav til uddannelsesstedet fremgår af ansøgningsskemaet.

Udfyld og indsend elektronisk ansøgningsskema (klik på det ønskede speciale):

Anlægsgartner med specialet anlægsteknik - Udfyld og indsend elektronisk

Anlægsgartner med specialet plejeteknik - Udfyld og indsend elektronisk

Greenkeeper - Udfyld og indsend elektronisk

Groundsman - Udfyld og indsend elektronisk


Ansøgning

Ansøgningsskema skal indsendes hvis:

  • virksomheden ikke tidligere er blevet godkendt til at uddanne lærlinge
  • det er mere end 5 år siden, at den sidste lærling blev udlært
  • virksomheden tidligere har fået en begrænset godkendelse. I så fald skal ansøges om en ny vurdering for at få ophævet forbeholdet.
  • hvis virksomheden har ændret CVR-nr. I så fald skal der indsendes et nyt ansøgningsskema - dog er det sjældent nødvendigt med en ny vurdering.

På baggrund af ansøgningen udarbejder Byggeriets Uddannelser et udkast til godkendelsen og eventuelle begrænsninger. Dette udkast samt ansøgningsskemaet sendes til vurdering i det lokale uddannelsesudvalg.

Vurderingen af ansøgningen

Efter lov om erhvervsuddannelser er det det faglige uddannelsesudvalg, der godkender virksomheder til at have lærlinge i lære. I praksis er godkendelsen lagt ud til lokale godkendere, da det skønnes, at de i højere grad har en lokal viden og fagligt kendskab til virksomheden.

For at kunne blive godkendt som oplæringsvirksomhed skal virksomheden kunne varetage en oplæring i overensstemmelse med uddannelsens regler om oplæring og skal kunne give lærlinge tilfredsstillende oplæringsforhold.

I forbindelse med vurderingen vil virksomheden blive kontaktet pr. telefon, hvor det aftales, om der er behov for et besøg.

Når der foreligger en virksomhedsvurdering, sendes denne til Byggeriets Uddannelser, hvorefter virksomheden får besked om, hvilken godkendelsesform, der er vurderet egnet til virksomheden.

I tilfælde af, at godkenderne ikke har vurderet ansøgningen inden for 10 arbejdsdage, vil der blive foretaget en administrativ godkendelse ud fra nedenstående beskrevne godkendelsesformer.


Godkendelsesformer

Alt efter relevante arbejdsopgaver, størrelse og mandskab gives enten en ubegrænset godkendelse, en delvis godkendelse eller i sjældne tilfælde et afslag på ansøgningen om at blive godkendt som oplæringsvirksomhed.

En ubegrænset godkendelse gives, hvis virksomheden har tilstrækkeligt med faglært personale ansat samt udfører alle praktikmål. Det henstilles til, at antallet af igangværende lærlinge tager udgangspunkt i normen 2 lærlinge pr. faglært indehaver og 1 lærling pr. faglært inden for uddannelsen.

Er medarbejderstaben på under 6 fagkyndige ansatte vil godkendelsen dog blive begrænset til et givent antal lærlinge, der passer til antallet af faglærte medarbejdere inden for uddannelsen.

En delvis godkendelse gives hvis virksomheden eksempelvis mangler centrale faglige opgaver i forhold til lærlingens uddannelse. Her er det muligt at indgå en kombinationsaftale i samarbejde med en anden helt eller delvist godkendt virksomheden. I forbindelse med en kombinationsaftale skal der udfærdiges 2 eller flere uddannelsesaftaler, hvor det angives i hvilken periode, hver virksomhed har det juridiske, økonomiske og uddannelsesmæssige ansvar. Virksomhederne skal tilsammen kunne give eleven en afsluttende uddannelse.

En godkendelse offentliggøres på lærepladsen.dk.

Oplæringsvejlederkursus i den grønne branche

Det faglige uddannelsesudvalg anbefaler alle godkendte oplæringsvirksomheder at deltage på et 2-dages-oplæringsvejlederkursus, som er udviklet specielt til den grønne branche. Kurset afholdes forår og efterår på AMU Nordjylland (Sandmoseskolen) og Roskilde Tekniske Skole - Vilvorde. Alle godkendte virksomheder vil modtage en invitation fra Det faglige uddannelsesudvalg for Anlægsgartneri.

Kursets hovedformål er at få det optimale ud af samarbejdet mellem oplæringsvirksomhed og lærling gennem uddannelsesforløbet.

Kurset har primært fokus på kvalitet i uddannelsen, viden om oplæring af lærlinge, regler, overenskomster, udfyldelse af logbøger og erfaringsudveksling i den grønne branche.

Kontakt det faglige uddannelsesudvalg for at høre mere om indhold, samt hvornår kurserne afvikles.

Anke

Hvis virksomheden er utilfreds med den endelige afgørelse, kan der klages til Ankenævnet vedr. Oplæringsvirksomheder.

Arbejdsskadeforsikring

Virksomheden skal være opmærksom på at være arbejdsskadeforsikret.

Der er sikringspligt, såfremt en lærling/praktikant kommer til skade. Enkeltmandsvirksomheder uden ansatte skal være særlig opmærksomme på at tegne en arbejdsskadeforsikring ved ansættelse af lærlinge.

Enkeltmandsvirksomheder skal tegne arbejdsskadeforsikring og afholde udgiften hertil, når der indgås en uddannelsesaftale. Undlader virksomheden/oplæringsværten at overholde sikringspligten, kan virksomheden både kunne pålægges en bøde og gøres personligt ansvarlig for udgifter til erstatning, mén godtgørelse mv., hvis lærlingen kommer til skade.